Fotocredit: Ilze Haynes-van Hardeveld

'There is a story behind everything. How a picture got on a wall. How a scar got on your face.
Sometimes the stories are simple, and sometimes they are hard and heartbreaking.'  
- Mitch Albom

Vanaf het moment dat ik kan praten, ben ik een verhalenverteller. Al op jonge leeftijd ging ik op pad als razende reporter met als alias Debbie Maters; altijd vergezeld door weerman John Beervacht. En hoewel de verhalen die ik als tienjarige maakte nog weinig betekenisvol waren (ik deed voornamelijk verslag van mijn overleden guppy’s of het ijs dat na een strenge winter weer wegsmolt uit de sloot), werd met het maken van deze verhalen in mijn vroege jeugd de basis gelegd voor de rest van mijn carrière.

Mijn drang om verhalen te vertellen, maakte dat ik na de middelbare school journalistiek ging studeren. Hier leerde ik de journalistieke basisvaardigheden, maar misschien nog wel belangrijker: ik vormde een groot deel van mijn visie op storytelling. Mijn motto: ieder verhaal is bijzonder en is het waard te worden verteld. Hetzij met woorden, hetzij met beelden (of een combinatie daarvan). Het meeste houd ik van enigszins eigenzinnige, verborgen verhalen die op het eerste gezicht niet zichtbaar zijn voor de massa; mensen écht laten zien, met al hun bijzonderheden, kracht en beroering. Tevens opgeleid als cultureel antropoloog, ben ik nieuwsgierig naar hoe het ‘kleine’ verhaal zich beweegt in een grotere context. Ik probeer daarom altijd op zoek te gaan naar de connectie tussen persoonlijke verhalen en de maatschappelijke vraagstukken die hiermee samenhangen.

Daarbij ben ik van mening dat juist de meer kleine, intieme verhalen groots zijn in hun kleinheid. Verhalen over liefde, verdriet, vriendschap; het zijn allemaal facetten van het leven die de wereld om ons heen karakter geven.

Kroniek biedt mij de mogelijkheid om op dagelijkse basis invulling te geven aan wat mij bezighoudt. Mijn passie om verhalen te vertellen, mijn liefde voor fotografie en mijn professionele vaardigheden komen hier samen. De wereld is voor mij een groot boek, waarvan ik het voorrecht heb enkele bladzijdes te mogen beschrijven.

Astrid Kroon

Utrecht, 2016