Net als vele anderen, ben ik een aantal jaren geleden verslingerd geraakt aan yoga. De downward facing dogs, cobra’s en savasana’s zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit mijn dagelijks leven. Na heel wat uren te hebben doorgebracht op de yogamat, speelde ik al enige tijd met de gedachte om ook eens op yogavakantie te gaan. Ik boekte een retreat bij Hanneke Megens van Avontuur van h’eerlijk leven. Even helemaal niets, enkel tijd voor mezelf. Een heel weekend lang tot rust komen op een prachtige omgebouwde boerderij in Domburg, gelegen tussen de uitgestrekte weilanden en vlak bij zee. Een betere traktatie had ik mezelf niet kunnen geven.

 

IMG_6654-82


'Sometimes
it's okay if the
only thing you 
did today was
breathe'

Mist over de weilanden, dauw op het gras. De eerste zonnestralen van de dag verwarmen mijn lichaam. Het is de tweede dag van de retreat en deze dag begint in alle vroegte zonder ook maar een woord te wisselen met mijn mede-retreatgangers. Een stiltewandeling naar het strand van Domburg staat op de planning. Vandaag hoef ik even niet te denken aan die overvolle agenda, aan alle klussen die bij thuiskomst liggen te wachten. Even niks hoeven zeggen, maar gewoon rustig wakker worden. Stilstaan bij hoe ik me deze ochtend voel en alles om mij heen volledig in mij opnemen.

Ik wrijf de slaap uit mijn ogen en adem diep in. De strakblauwe lucht doet vermoeden dat het een mooie nazomerdag wordt. Met een zucht adem ik uit en een mistwolkje vormt zich. Mijn uitademing verraadt dat het niet lang meer zal duren voordat de herfst haar intrede doet; iets ‘kleins’ dat mij normaal gesproken, in de haast van alledag, niet opgevallen zou zijn.

‘Rust’, ‘aandacht voor jezelf’, ‘dingen waar je normaal gesproken niet bij stilstaat’, zijn elementen die gedurende het hele weekend terugkomen. Naast de yogalessen in de ochtend en avond (met afwisseling tussen rustige ‘yin’ en meer actieve ‘yang’) zijn er voldoende mogelijkheden om volledig te kunnen ontspannen. Een duik in het zwembad, relaxen in de sauna of gewoon een boek lezen op bed? Het kan allemaal; want niets moet, alles mag.

Werkelijk alles is tot in de puntjes verzorgd. Net als ik denk weer een beetje trek te krijgen, staat er een heerlijke gezonde maaltijd op tafel; ik hoef enkel aan te schuiven en het op te eten. Volgegeten? Moe en voldaan van een dag ‘niks doen’? Het enige wat nog rest is neerploffen op bed met kraakwitte lakens, om vervolgens af te reizen naar dromenland en de volgende ochtend gewekt te worden door het vrolijke gezang van de Zeeuwse vogels.

Kortom, een heerlijk weekend. Een cadeautje voor jezelf dat ik iedereen kan aanraden!

2016-08-05_0005

IMG_6490-10

IMG_6713-94

IMG_6543-38

2016-08-05_0004

IMG_6670-85

2016-08-05_0003

IMG_6687-89

2016-08-05_0009

2016-08-05_0010

IMG_6595-62

2016-08-05_0006  IMG_6587-57

IMG_6567-45

IMG_6619-71