Herinneringen zijn de mooiste souvenirs die je kunt meenemen van een reis. Daarbij is het ook nog eens heel praktisch; want wie de wereld verkend met slechts een kleine rugzak als bagage, zal beamen dat er weinig ruimte overblijft in je backpack om ook nog eens allerlei prularia mee naar huis te sjouwen. Toch is het fijn om, naast alle foto’s die ongetwijfeld worden gemaakt, iets mee terug te kunnen nemen wat de herinneringen aan alle spannende avonturen die je hebt beleefd levendig houdt. Een kookcursus om de lokale keuken beter te leren kennen, is hiervoor de oplossing. Als je op een typische druilerige Hollandse nazomerdag de verworven kookkunsten toepast in je eigen keuken, zullen er ongetwijfeld veel warme herinneringen boven komen aan de reis die je hebt gemaakt. Ben je bang dat je vrienden het jammer vinden dat je geen ‘tastbaar’ aandenken voor hen hebt meegenomen uit Verweggistan? Trakteer hen eens met een uitgebreid diner met typisch Indiase, Spaanse of Colombiaanse gerechten en ze zullen aangenaam verrast zijn.

Met een beetje speurwerk (vaak is het bekijken van tips in de Lonely Planet al voldoende) is het in iedere stad, bergdorpje of bruisende kustplaats mogelijk om een kookcursus te volgen. Je krijgt hierbij uitleg over lokale producten die vaak worden gebruikt en het is een mooie manier om in contact te komen met locals. Meestal is het mogelijk om voorafgaand aan het daadwerkelijke kokkerellen een tour te maken over de lokale markt; op deze manier krijg je een nog betere indruk van het dagelijks leven van de plek waar je op bezoek bent.

Tijdens de cursus is het handig om veel aantekeningen te maken; deze leveren uiteindelijk een mooi minikookboek op. Eenmaal thuis heb je genoeg kennis om de gerechten in je eigen keuken te bereiden. De kleuren, geuren en texturen nemen je mee terug naar die fijne momenten die je beleefde in de warme zon, de eindeloze gesprekken die je had onder het genot van een zomers drankje en de bijzondere mensen die je hebt ontmoet.

Wij hebben er inmiddels een traditie van gemaakt om in elk land dat we bezoeken een kijkje te nemen in de lokale keuken. Zo leerden we de lekkerste curries maken van een Thaise tv-kokkin, mochten we in Guatemala zelf ervaren dat het een hele kunst is om een enigszins ronde tortilla te ‘slaan’ en leerde een echte Sicililiaanse ‘nonna’ ons de fijne kneepjes van de Siciliaanse keuken. Dit maakt ook dat onze inspiratie voor gerechten tegenwoordig verder gaat dan de standaard aardappels met groente of een simpele pasta. Ons huis wordt wekelijks gevuld met geuren vanuit vele windstreken.

Een van mijn favoriete recepten leerden we bereiden op een boerderij vlakbij het Siciliaanse kustplaatsje Syracuse. Met veel bezieling en enthousiasme deelde de tachtigjarige Norma haar kennis over de Siciliaanse keuken met ons. Met een mooi gebreid vest stijlvol over haar schouders gedrapeerd en haar nagels roze gelakt, bestiert deze tachtigjarige dame de keuken nog elke dag als een ware keukenprinses (of beter gezegd koningin). ‘Doorwerken’ is haar motto, want op die manier blijft er meer tijd over om uitgebreid te tafelen onder het genot van een goed glas rode wijn. Én omdat er ook nog ruimte moet zijn voor de andere amusante dingen van het leven. Na een laatste grote slok van haar wijn vindt Norma het dan ook welletjes; ze staat op, doet haar schort af en wrijft de kreukels uit haar jurk: ‘I-e am-e going-e to play-e bridge-e’ (ofwel ‘I am going to play bridge’).

Het was een ontzettend leerzame dag waarbij we onder het strenge toezicht van deze stijlvolle dame leerden om diverse antipasti te maken, onze eigen verse pasta mochten bereiden en we kennis maakten met diverse bijzondere smaakcombinaties. Een voorbeeld van een gerecht met zo’n verrassende combinatie van ingrediënten die ik zelf nooit zou kunnen bedenken, is de Siciliaanse sinaasappelsalade. Super makkelijk te bereiden, snel klaar én een gegarandeerd succes tijdens de barbecue. In de zomer staat dit gerecht dan ook regelmatig bij ons op tafel. Hieronder zal ik, naast een kleine sfeerimpressie van de kookcursus die we volgden op Sicilië, het recept van dit befaamde gerecht met jullie delen.

332

2016-07-28_0035

316

323

326

330

2016-08-02_0002

334

2016-08-02_0005

335

Recept: Pittige Siciliaanse sinaasappelsalade

320Men neme:

  • +/- 8 sinaasappels
  • 4 stengels bosui
  • 4 el gedroogde rode peper
  • Olijfolie (extra vergine)
  • Snufje zout

Bereidingswijze:
Schil de sinaasappels en snij deze in kleine stukjes. Snij vervolgens de bosui en gedroogde rode peper in dunne ringetjes. Voeg de ingrediënten samen in een grote schaal en besprenkel met een flinke scheut (en met flink bedoelen de Italianen ook echt flink) olijfolie en een snufje zout. Husselen maar en klaar is je zomerse salade. Je kunt het gerecht opdienen in een mooie grote schaal of verdelen over kleine bakjes (zie foto). Buon appetito!

306

300